ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, κλπ.

Τη γιορτή αυτή καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966. Η ΙΒΒΥ επιδιώκει τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, εργάζεται για την ίδρυση εθνικών, διεθνών, δημοσίων και σχολικών βιβλιοθηκών, υποστηρίζει τη συγγραφή και διάδοση παιδικών βιβλίων που ενισχύουν την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο και καλλιεργούν αισθήματα αισιοδοξίας, αλληλοαποδοχής, κατανόησης και ειρήνης των λαών.

Έδρα της ΙΒΒΥ είναι η Βασιλεία της Ελβετίας. Κάθε δύο χρόνια πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης σε διαφορετική πόλη του κόσμου κάθε φορά. Τότε απονέμεται και το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν που καθιερώθηκε από το 1954, σε έναν συγγραφέα και σε έναν εικονογράφο παιδικών βιβλίων για το σύνολο τού έργου τους. Ισοδυναμεί με το Νόμπελ στο χώρο του Παιδικού και νεανικού βιβλίου.

Μέλη της ΙΒΒΥ είναι τα «εθνικά τμήματα», ένα σε κάθε χώρα. Τα εθνικά τμήματα αποτελούνται από Ιδρύματα ή Οργανώσεις που ασχολούνται με το καλό παιδικό βιβλίο. Το Ελληνικό εθνικό τμήμα είναι ο «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου».

Από το 1966, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Για το 2013 υπεύθυνο για το υλικό  του εορτασμού είναι το Τμήμα των ΗΠΑ.

 

TO MΗΝΥΜΑ

ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ [2.4.2013]

«BIBΛΙΟΧΑΡΑ» Σ ́ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ

 

Pat Mora (HΠΑ)

 

Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.

Τα γράμματα γίνονται λέξεις

κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,

γίνονται βιβλία να διαλέξεις.

Άκου πώς ψιθυρίζουν!

Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,

αρκούδες τραγουδούν,

όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.

Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.

Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα.

Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,

αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.

Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,

«βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη.

 

Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

 

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Σχολείου μας εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού  Βιβλίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Σχολική Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Ν. Ροδόπης κα Βουλγαρίδου Όλγα, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Στ’ Τάξης του Μεινοτικού Σχολείου Μάστανλη και φοιτητές του Τμήματος Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.

Η Σχολική Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Ν. Ροδόπης κα Βουλγαρίδου Όλγα προλόγισε την Εκδήλωση τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για την προώθηση της αγάπης για το παιδικό βιβλίο και τη Φιλαναγνωσία, καθώς και τη χαρά που παίρνουν οι μαθητές που τις υλοποιούν.

Ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Γούλας Γεώργιος αναφέρθηκε αρχικά στην βιογραφία του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τα παραμύθια του οποίου γοητεύουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους, γιατί κρύβουν μέσα τους αγνότητα και ανθρωπιά.

Οι σελίδες του συγκινούν βαθιά και διδάσκουν την αγάπη, την ανεξικακία και την καλοσύνη. Δίκαια τον έχουν ονομάσει «Μάγο του παραμυθιού» και τα περίπου 168 παραμύθια που του αποδίδονται στηρίζουν τη φήμη του. Ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα, όπως: Η μικρή σειρήνα, Το ασχημόπαπο, Ο γιος του μπαλωματή, Ο μολυβένιος στρατιώτης, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Το καινούργιο φόρεμα του βασιλιά, Ιστορία μιας μητέρας, Ο χοιροβοσκός κ.ά. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πέθανε το 1875 σε ηλικία 70 ετών.

Ο κ. Γούλας επισήμανε ότι σκοπός του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας παιδικού  Βιβλίου είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Στη συνέχεια μαθητές των τάξεων και φοιτητές του Τμήματος Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών παρουσίασαν το αποτέλεσμα μίας δίωρης διδακτικής παρέμβασης με τίτλο: «Το Βιβλίο της Φιλίας». Το Βιβλίο που δημιούργησαν περιλαμβάνει παραμυθοσαλάτες, ποιήματα και κείμενα που έγραψαν οι μαθητές με βάση προτάσεις του Ιταλού παιδαγωγού Τζιάννι Ροντάρι για παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου.

Τέλος οι φιλοξενούμενοι μαθητές του Μειονοτικού Σχολείου Μάστανλη, αφού μας ευχαρίστησαν για την πρόσκληση που τους απευθύναμε,  μίλησαν για τη δική τους συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού  Βιβλίου, η οποία έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση του κοινού για τον Παιδικό Εκφοβισμό στο χώρο του Σχολείου αλλά και την κοινωνία.

 

Ο Δ/ντης του Σχολείου

Γούλας Γεώργιος

 

2011 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Powered by Βαλασίδης Νίκος
Powered by Joomla 1.7 Templates